Aurora er den dyreste bookingen festivalsjef Stian Labahå noensinne har gjort til Grenseløs. Han har jobbet en stund med å få den i boks.

- Vi har stor tro på denne headlineren som vil toppe lørdagen, sier Labahå som ikke er lite stolt over å ha «landet» en av de virkelig store til høstens festival.

- Den vil føre til at folk kommer fra alle deler av Finnmark og jeg vil tro at dette skal få fart på billettsalget også til julegavesalget, sier han.

Aurora har hatt et begivenhetsrikt 2016, med førsteplass på VG-lista for sitt debutalbum, «All My Demons Greeting Me As A Friend». Hun fikk Spellemannspris som beste nykommer og over 150 konserter over hele verden, med utsolgte hus både i USA og Europa. Hun har deltatt på store TV-show som Jimmy Fallon, Steven Colbert og Conan O`Brien og USAs største radioprogram, The Howard Stern Show. Den siste singelen «I Went Too Far» ble listet på radiostasjoner over hele verden, blant annet BBC Radio 1. Denne uken er hun aktuell med musikkvideo til låten «Winter Bird».

Mørk popmusikk

Artisten Aurora heter egentlig Aurora Aksnes og er en singer-songwriter som lager mørk popmusikk. 19-åringen er selvlært og har skrevet sanger nesten hele livet.

- Jeg har hatt mye øvelse, men drømte aldri om å stå på en scene eller å bli berømt. Det var ikke det jeg ville. Jeg visste bare at jeg behøvde å skrive min egen musikk, sier Aurora i presseskrivet sitt.

Under oppveksten i Bergen presset Auroras foreldre henne aldri til å satse på musikken, verken som yrke eller hobby.

- Det var vel derfor jeg likte det så godt. Det var bare jeg som presset meg selv. Jeg gjorde det bare for min egen del, og jeg tror det bare er sånn når man er barn.

Hennes tidligste musikalske minne er et bitte lite elpiano på sine foreldres loft, og det å bli fascinert av den fortryllende musikken hun kunne lage på et så beskjedent instrument samt sin evne til å lære seg klassiske musikkstykker etter gehør. Hun var bare seks år.

- Den erfaringen gjorde meg veldig nysgjerrig på pianoet som instrument, sier hun, og det var gøy å kunne spille sangene igjen etter å ha hørt dem. Jeg hadde ingen pianolærer. Jeg lærte meg alt etter gehør. Jeg kan fortsatt ikke lese noter. Jeg ville bare spille etter gehør sanger jeg syntes var vakre.

Cohen

Selv i ung alder følte Aurora mer dragning mot de store singer-songwriterne enn popmusikken.

- Det første albumet jeg forelsket meg i var med Leonard Cohen. Det var et «Best Of»-album. Jeg likte så godt «Suzanne». Jeg har alltid elsket den sangen. Den snakket direkte til meg, selv da jeg var barn. Jeg tror det bare var gitarlyden. Det er varme i den, slik som en varm sommerdag. Den fikk meg til å føle meg veldig avslappet. Klangen i stemmen hans. Han snakker nesten, synger bare litt. Jeg likte veldig godt roen ved den, og det gjør jeg fortsatt.

Egne sanger

Da hun ble eldre, gikk Aurora over fra å imitere klassisk musikk til å komponere sine egne sanger. Da hun var ti år, samme alder som da hun lærte seg engelsk, begynte hun å skrive sanger for første gang.

- Det var da jeg begynte å føle et behov for å uttrykke meg på en eller annen måte, så jeg begynte å skrive sanger. Jeg lærte meg engelsk samtidig, så jeg begynte å skrive dem på engelsk. Det ville selvsagt vært lettere for meg å skrive dem på norsk, fordi det er mitt morsmål, men jeg syns det er for nært og personlig. Når man snakker på et utenlandsk språk, er det litt som at man ikke er seg selv, så det er lettere for meg å synge på engelsk.

Før hun ble tenåring, hadde ingen andre hørt Aurora spille sin egen musikk. Hun hadde fylt 14 da moren innså at datteren hadde tilbrakt tiden til å skrive sanger inne på rommet sitt, og insisterte på at hun skulle spille dem for henne.

- Jeg tror ikke foreldrene mine visste at jeg skrev sanger før da. Da moren min fant det ut, fikk hun meg til å spille sangene for henne. Hun likte godt tekstene og budskapet de hadde. Hun fortalte meg at det ikke var riktig å holde dem for seg selv. Hun sa at jeg burde dele dem med folk, som ville kunne oppleve at sangene kunne hjelpe dem. Det var da jeg bestemte meg for å spille musikken min for andre folk.

Det var ett år etter hennes første opptreden at Aurora for første gang fikk oppmerksomhet fra noen utenfor skolens aula. Det nærmet seg jul og hun hadde spilt inn en sang som hun kunne gi foreldrene i gave. En av vennene hørte sangen, ba om en kopi og lastet den opp på et norsk streaming-nettsted.

- Mange likte sangen, sier Aurora.

Det gjorde Made Management også, som er hennes managere som hun har jobbet med siden den gang.

Hun signet med Glassnote, Petroleum Records og Decca og har vært sentrale i jobbingen med hennes debutalbum.

Følsom

- Jeg vil bare at folk skal høre musikken min, og håper de kan finne noe nyttig i den. Jeg håper den kan hjelpe folk hvis de trenger den, siden musikken har hjulpet meg så mye i livet mitt. Jeg er en veldig følsom person. Det har ikke noe å si om jeg har opplevd noe fælt, eller vennene mine har det, eller noen på nyhetene har det, for jeg vil uansett ta det inn over meg og føle det. Jeg behøver å skrive om alt jeg føler, og det har ikke noe å si om det er mine følelser eller andres. Jeg føler det uansett. Derfor er låtskriving så viktig for meg. Jeg vil bare fortsette å gjøre det jeg gjør, og lage sanger som hjelper meg på veien. Jeg ønsker å aldri miste gleden ved å lage musikk, sier Aurora.

Nå er hun klar for Grenseløsfestivalen som avholdes 1. og 2. september neste år.