Fra Sør-Varanger stilte både kulturskolelærere og elever. Fra den lukkede militærbyen i Murmansk Oblast hadde kulturskolerektor Eirik Slagtern invitert Zulfiia Rabinchuk (piano) og Roman Sokolov (trekkspill).

Over 80 personer møtte opp på Grenselandmuseet - og de SVA snakket med, var imponerte.

- Jeg syns det var en kjempeflott konsert. Variert og morsom og i det hele tatt veldig underholdende. Jeg syns han med trekkspillet var veldig flott å høre på. Veldig flink! Alle var flinke, men det var liksom litt ekstra futt over han, forteller Jorun Sundstrøm.

- Jeg er helt overveldet. Alle sammen var flinke på hver sin måte, også var det veldig variert musikk, sier Marie-Anne Jervidalo.

På programmet sto både klassiske sonetter, vals og samisk musikk. Sistnevnte ved Halvdan Nedrejord.

Både de profesjonelle og de unge musikerne imponerte også Solveig Vilhelmsen.

- Musikk er et fantastisk språk som alle kan forstå, kommenterer hun fornøyd.

Slagtern var i Severomorsk i april for å snakke om skolemusikkorpset i Sør-Varanger. Og noe av det første han gjorde som nytilsatt rektor i høst, var å invitere musikere over. Han håper også at korpset kan få reist til den russiske byen ved anledning.

- Kan du fortelle litt om hvordan dere kommuniserer når flere av musikerne ikke snakker samme språk?

- Jeg har jo gått på russiskkurs i noen år, sånn at jeg klarer meg. Og så har de tolk med seg, så det går greit. Men det her var jo profesjonelle musikere som møttes, og de trenger ikke å kunne noen ord. Altså, når de gjør en håndbevegelse sånn her, litt fortere kanskje, ikke sant. De skjønner hva det betyr. Så musikken er internasjonal.