På to år hadde de femdoblet omsetningen fra i overkant av fem millioner kroner i 2009 til over 26 millioner i 2011. I 2012 knuste de alle rekorder med en omsetning på 50 millioner kroner, en tidobling på fire år.

Enkel ide

– Forretningsideen var enkel, knuse store steiner til små steiner og få dem solgt, forteller Joar Hallonen til Altaposten. Hallonen mottok seiersbeviset på en tilstelning i Alta mandag. Men helst skulle Hallonen ha vært bak rattet på hjullasteren.
– Jeg ville heller vært i hjullasteren enn her, fortalte Hallonen i seiersintervjuet.
Hallonen knuser overskuddsmasse fra gruva i Bjørnevatn og selger det videre til Norge og Russland. Det har bedriften blitt steinrik på.

Russland

Bedriften holder egentlig til i Vardø, men har flyttet hele bedriften midlertidig til gruvene i Bjørnevatn. Der knuser de stein hele året. Til avisa Nordlys fortalte han i fjor hvordan de knuste i underkant av en million tonn stein for Tschudi Aggregates, som igjen skipet steinen til gassfeltene til kysten av Yamal i Russland. Der blir steinen brukt som underlag for gassrørene som skal krysse Baydaratskaja-bukta.
– Kirkenes er klondyke, sier Hallonen fornøyd.

Optimisme

Det er Dagens Næringsliv som driver gaselle-kåringen, og i år er Finnmark det fylket som har flest gaseller i forhold til folketallet. Hallonen nådde til topps blant 62 kandidater.
Sør-Varanger har ni gasellebedrifter, mens Alta topper med 20. Oppslaget i dagens Næringsliv i dag lød: Gjorde fordommene til skamme, og handler om at Finnmark har snudd pessimisme til optimisme. NHO-leder Marit Helene Pedersen er kjempefornøyd.

Utvikling

– Det viser det vi har sagt i flere år, Finnmark er ikke noe fylke med sugerør i statskassa, her går utviklingen rett opp. For å bli en gasellebedrift må man minst ha doblet omsetningen over fire år og vise til bare positiv vekst og utvikling. Når vi har så mange slike bedrifter i Finnmark så taler jo dette for seg selv. Og jeg er kjempeglad for at det er en vardøbedrift som vinner, og ekstra glad for at deres forretningside handler om å utnytte noe som egentlig er et avfallsmateriale fra gruva, sier hun.