Arrangementet foregår som en del av utdanningsmessa på den videregående skolen, og her får elevene se flere aspekter ved bilfaget.

Rekruttering

- Som i restaurantbransjen, har det også blitt vanskeligere å rekruttere ungdommer til bilbransjen. Dette er et ledd i et rekrutteringsprosjekt for å få flere inn i bransjen, forteller faglærer for kjøretøy Kjell Malin. Han legger til at det i motsetning til mange andre bransjer, er lett å få lærlingeplass og jobb. På fagdagen vil flere lokale bilbedrifter være til stede.

- Vi får besøk av Kirkenes Bil, Sør-Varanger Bilteknikk, Sandnes Auto, Autosalg Varanger og Varanger Auto, forteller Malin. Bedriftene tar med seg forskjellige kjøretøyer, slik at elevene får se på mekanikere og lærlinger mens de jobber. Blant annet skal Kirkenes Bil klargjøre en skuter for salg, mens Sør-Varanger Bilteknikk skal rette opp og lakkere en bil. Alle elevene blir delt opp i grupper, og får litt informasjon før de går i gang.

Fabrikkbesøk

De siste årene har elever ved kjøretøy-linja også dratt på forskjellige fabrikkbesøk. Og i år går turen til Italia der de skal se på to Ferrari-fabrikker i Modena og Maranello. Dette skjer 13. til 17. april.

- Tidligere har vi besøkt fabrikkene til Jaguar, Volkswagen og Lynx, avslutter Malin. Elevene som går Kjøretøy-linja på andreåret videregående, har mange valgmuligheter.

- De kan gå utdanne seg innen lette eller tunge kjøretøy, reservedelsfaget, hjulutrustningsfaget, motormekanikerfaget og motorsykkelfaget, reklamerer han avslutningsvis. De som går Bilskade, lakk og karosseri, kan få fagbrev innen billakkererfaget, bilskadefaget eller som chassispåbygger.