- Det var veldig slitsomt, men veldig artig, forteller Silje Eggen, Regine Blickfeldt, Stine Hedman, Helene Stunes og Andrea Midtli, som gjennom noen hektiske dager fikk føle internasjonal business på kroppen.

Håndplukket

Via UE-Finnmark ble Kirkenes videregående skole invitert med et utvalg av entreprenørskapselevene for å representere Norge ved årets internasjonale messe for ungdomsbedrifter; JAYE Europe Trade Fair. Formålet er trening i internasjonal forretningsdrift, nettverksbygging, salg og merkevarebygging.

Kirkenesjentene ble utvalgt til turen i skarp konkurranse med andre bedrifter fra Kirkenes.

- Det er utrolig artig at vi ble plukket ut, sier Eggen. Retro UB var en av to bedrifter fra Norge, og de forteller at de ble kjent med mange nye unge gründere fra en rekke forskjellige land på messa. I alt 16 forskjellige land var representert.

Minglekurs

Mingling er en viktig del av business-verdenen, og dette var noe de fikk en innføring i.

- Det var veldig spesielt. Vi visste at vi skulle på middag, men da vi hadde forsynt oss og lurte på hvor vi skulle sitte, fikk vi vite at det ikke var noen stoler. Da var det bare å finne seg en klynge og snakke med folk, forteller jentene, som da var veldig slitne etter å ha bedrevet aktivt salgsarbeid på et kjøpesenter i ni timer. Men selv om alle var veldig hyggelige og imøtekommende, var ikke resirkulerte talglys noe som fikk særlig bein å gå på i den israelske byen.

- Vi solgte bare fem lys, men vi har lært at man må gjøre grundigere markedsundersøkelser i fremtiden, forteller de. De fant nemlig ut at kundene ville ha duftlys, samt at prisnivået var for høyt.

Amerika

Men selv om turen ikke bar frukter sånn rent salgsmessig, dukket det opp en unik mulighet mens de var der nede. En amerikaner med aner fra Finnmark hadde nemlig sett produktet deres på Facebook, og tilbød en distribusjonsavtale med en butikk i Nashville. Det er imidlertid usikker på om lysene får sin debut på andre siden av dammen, siden skoleåret snart er slutt og bedriften skal avvikles.

- Jo, litt kjipt, men samtidig får vi jo fritiden tilbake. Vi produserer jo varer seks dager i uka nå, og det tar mye tid, sier jentene som mener det blir deilig de to første ukene, men at de kommer til å savne å være sammen med hverandre.

- Vi er jo i lag hele tiden, poengterer de. Neste på programmet nå, blir Norgesmesterskapet i ungdomsbedrifter som går av stabelen 29 og 30. april. Jentene mener de nå stiller med et enda bedre utgangspunkt etter turen.