• En slags dobbeltseng på det som skulle være et enkeltrom.
    Foto: Solbjørg Mortensen

Jeg kom med ambulansefly fra Tromsø til Kirkenes. Nyoperert, sliten, sulten og full av smerter hadde jeg sett fram til å få komme «hjem» til det flotte nye sykehuset vårt. Jeg ble tatt imot av ei koselig, snill omsorgsfull men veldig sliten sykepleier.

Etter lang ventetid skulle jeg endelig få komme på avdelingen til eget rom. Her har jo alle enerom – det er jo blitt poengterer i media i hver omtale om sykehuset vårt, men slik er det ikke.

Jeg fikk beskjed om at jeg måtte dele rom med en annen dame. Betjeningen hadde fått beskjed fra ledelsen om å plassere to på hvert rom. Rommet er beregnet for en – det er kun en alarmknapp.

Det er ikke forheng mellom sengene, du kan bare komme deg ut av senga på den ene siden, for du ligger nærmest i dobbeltseng med en person du aldri før har sett. Slik er det å ligge på vårt nye flotte sykehus som er bygget altfor lite. Vi skulle visst bli friskere når vi fikk nytt sykehus.

Da det ble åpnet, så hadde vi også et sykehotell, men hvor er det? Kirurgisk avdeling fikk bare åtte senger, noe som viste seg å være altfor lite, så hotellet er gjort om til en fem dagers post, som stenger klokka 15 hver fredag. Men det har ikke alltid vært gjennomførbart.

Det har ført til problemer for de ansatte. De jobber doble vakter og flere helger etter hverandre. En sykepleier jeg snakket med, hadde hatt kun tre fridager på en måned, og ingen av disse var i ei helg. En annen hadde ikke hatt frihelg på over en måned.

Det er visst et puslespill å få vaktlistene til å gå opp, da de ikke har personale nok å ta av.

De går gråtende fra jobb, og de gruer seg til å gå tilbake til jobb. De blir sykemeldte, noen slutter før de kommer så langt, noen blir helt utbrente og møter veggen. Vi som pasienter merker ikke alt dette. Pleierne er profesjonelle i jobben sin – de er de skjønneste personer du kan tenke deg. De gir deg omsorg og pleie og de er der for deg.

I sene nattetimer, snakket jeg mye med mange om situasjonen på huset. Som en eldre pleier så merket jo jeg, at ikke alt fungerte like bra som på «gammelhuset», så det kom en del betroelser på «sengekanten».

Jeg ymtet om at dette burde vært belyst i avisen og da kom det fra en av pleierne, «vær så snill å gjør det, få belyst problemene våre. Fortell hvordan vi har det, for vi kan ikke gå ut å gjøre det selv».

Hvor lenge kan ledelsen drive på denne måten? Er det lov å plassere to pasienter på et rom som er beregnet for en? Har man ikke krav på litt privatliv selv om man er syk? Det er så store avstander mellom avdeling og medisinrom, at de må bruke sparkesykkel.

Hvor mange avvik må føres før de ansatte blir hørt og sett? Må det gå så langt at det kanskje går liv pga. den som var på vakt var sliten og overarbeidet?

Men skjønne og dyktige er de, de hvite englene våre. Vårt nye sykehus er et vakkert skue fra utsiden, men innsiden skjuler mange spøkelser.

Alle honnør til sykepleiere og hjelpepleiere ved Kirkenes sykehus.

Hilsen en pratsom og tross alt fornøyd pasient, som slapp å ligge i dobbeltseng med en fremmed, da en sykepleier trosset ledelsen sine bestemmelser.