Andre sukker tungt og tynges ned av ensomhet, savn og tunge tanker, andre igjen trykkes ned av alt som de synes de «må» gjøre før jul. Eller andre igjen er likegyldige til hele greia og lar både advent og jul seile sin egen sjø.

Mørketida, eller blåfargetida om du vil, påvirker oss alle, uansett, på ett eller annet vis. Mange får ikke sove, mange snur døgnet, mange holder seg innendørs fordi det er vinter, kaldt eller glatt. Andre igjen synes lite er bedre enn å være ute og virkelig se og nyte det lyset som vi har her nord i disse ukene før sola snur.

På mange vis kommer de fleste av oss inni en eller annen slags «unntakstilstand» på denne tiden av året. Kanskje er det en slags dvale? Kroppen kjennes tung og trøtt, uansett om man sover mye, eller ikke får sove overhode. Vi har også et ekstra behov for lys og for varme nå, både kroppslig og sjelelig.

Kanskje er det så viselig innrettet fra Skaperens side at vi mennesker på vår kant av kloden skal ha det slik på denne tiden av året? Eller kanskje er det bare kjemi, dette at naturen og mørket påvirker oss til å søke tid og rom for ro og ettertanke. I etterkant av en lang lys sommer med grotid, - og etter høstens grøde. Det kan man spekulere mye på nå i blåfargetiden.

Vi som bor her vi bor har mye å være takknemlige for. De fleste av oss har det meste av det som trenges for å leve et godt liv, med tak over hodet, et varmt hus, mat på bordet, noe meningsfylt å gjøre og kanskje tilogmed noen å være glad i. Vi har med andre ord mye å tenne lys for og mye å samles sosialt for. Hos hverandre eller ute i byen, eller på forskjellige aktiviteter som opptar og interesserer oss. Midt i alt som skjer ute i verden, her hjemme, i vår lille by eller bygd, trenger vi også å kjenne på gleden over alt vi har. Ikke bare hige etter alt,-om noe,- vi ikke har, eller ikke kan få.

I en urolig verden er det mye å engasjere seg for og i, -og det er mange oppgaver å løse. Det er mange som trenger vår hjelp og at vi tar et tak for en, mange eller for hele fellesskapet. Også lokalt. Vi kjenner helt sikkert alle både en og flere som sliter og har det tungt, er syke eller savner fellesskap, - og savner noen å dele tanker og opplevelser med. Noen vi kan gjøre noe sammen med, gi av vår tid og oppleve at også det er en glede.

Det er mange vi også kan la oss inspirere av; for eksempel Helene Sandbu Ryeng, som for tiden er i Liberia for å bidra mot ebola, eller Theresa Haabeth Holand som har vært på øya Hispaniola som frivillig i høst. Selv om vi ikke alle kan reise ut i verden og gjøre noe på alle fronter, så kan alle gjøre litt. Å svinge innom Frelsesarmeens julegryte med vår skjerv, vet vi for eksempel vil komme noen lokalt til nytte og glede.

Skal vi klare å bidra, hver på vårt sted, hele året igjennom, trenger vi også å finne oss noen gode pustehull. Pustehull som gir glede og energi. Adventstiden og julefesten kan være et slikt pustehull, med alle sine lys og farger. Husk derfor også å la roen og gleden over livet og dagen idag få en varmende plass til å blomstre der DU er! Og om få dager snur sola!