Med alt det beste våre naturskjønne områder kan by på av forlokkende ski- og skuterløyper, isfiskevann, kaffebål og solskinn.

De fleste skuterløyper over vann og vassdrag er fortsatt åpne, men med den milde vinteren vi har bak oss, er det grunn til å være ekstra observant nå når vi har bikket over i april måned. Enten man bruker skuter, ski, eller bare går på beina. Det kunne gått riktig ille i Neiden nylig da en gruppe turister like godt spaserte ut på isen i Neiden-fossen. Noe neppe lokalkjente hadde gjort, men det er likevel på sin plass å advare mot at is både på vann og ikke minst sjø, kan være spesielt usikker nettopp i år. Derfor er det også viktig at alle som legger ut på tur i tiden som kommer frem mot 5. mai, forsikrer seg om at løypene som går over vann og vassdrag er åpne og trygge før man legger i vei.

Fjellvett og skutervett er det alltid viktig å minne hverandre om. Også for de stadig nye generasjoner. Like så mye som det er påbudt med hjelm for å kjøre skuter, samt å ha redningsvest ombord i båt på sjøen, er det på høy tid at det blir påbudt å ha med redningsduk på skutertur. Hvorfor ikke dette forlengst er innført, er for oss helt uforståelig. Vi har hatt tilstrekkelig med ulykker og nestenulykker i Finnmark som viser behovet for akkurat dette. Disse små, lette og folierte «enmannsteltene» som innpakket ikke er stort større enn ei middels stor lommebok, kan redde liv i en uværssituasjon. De er både vindtette og har folie som sørger for at man holder varmen. En redningsduk til hver i et turfølge får lett plass under skutersetet. I tillegg bør ingen dra på skutertur uten en sammenleggbar spade og en stor sjokoladeplate, eller annen niste under setet.

Like sikkert som årstiden kommer også advarslene om den ukulturen som dessverre fortsatt råder blant endel ungdom som liker å leke seg med sneskuteren. Dumdristigheter som overhode ikke har med skutervett å gjøre, også i alkoholpåvirket tilstand, forekommer hvert eneste år. Den beste måten å bli kvitt uvettig kjøring og kjøring i alkoholpåvirket tilstand, er selvsagt at politiet intensiverer sine kontroller der folk og ungdom ferdes på skuter. Både i og utenfor løypene. Det er også viktig å gjøre dette til et tema det snakkes om. Både hjemme rundt middagsbordet, i vennegjengen, på skolen og i det offentlige rom. Foreldre, ungdom og andre unge voksne er forbilder for barn. Glemmer man dette, lærer stadig nye generasjoner de farlige unotene som kan koste liv i fjellet, langs veien, i løypene eller i bakkeskråninger utenfor løypenettet. Sneskuteren er ikke et leketøy. Å teste grenser på skuter, hører hjemme under kontrollerte forhold på crossbaner. Ikke i og utenfor det ordinære skuterløypenettet. Heldigvis har for eksempel Kirkenes motorklubb tilbud på banen i Skafferhullet til fartsglad ungdom både vinter og sommer.

Bruk sunn fornuft, ha en god tur og nyt sola!