Like sikkert som mai måned kommer meldingene om hærverk etter festing. Enten i Sandnesdalen eller andre steder der våryr ungdom, gjerne også etpar fargevarianter av russ, fester seg opp mot 17. mai og sommer. I år er intet unntak og 130 russ føler seg kollektivt uthengt etter at en hjemmefest med russ involvert utartet til ramponering og tilgrising, - og en rasende huseier publiserte og skrev tydelig hva hun mente på sosiale medier.

Hvorfor det er blitt slik at utendørs- likesåvel som innendørs fester er blitt synonymt med hærverk, knuste flasker, søppel og annen tilgrising, når russ er involvert og det er mai, er et godt spørsmål. Men det sannsynlige svaret er at med økt inntak av alkohol, renner «vettet» og oppdragelsen ut og festdeltakerne med og uten uniformen, som russedraktene er, mister de eventuelle hemninger og sperrer de måtte ha imot å ødelegge og tilgrise. Men det som er «moro» i festrus, blir til blåmandag når rusen er gått ut av kroppen og hverdagen og virkeligheten kommer tilbake.

Festmåneden mai er såvidt begynt og det er fortsatt mange mulige «festfeller» å havne i i ukene som kommer. Det er imidlertid å håpe at årets lokale russ klarer å ta seg sammen og motbevise alle fordommer vi godt voksne måtte ha tilegnet oss gjennom mange års erfaringer med uheldige etterdønninger av (russe)fester i mai. Hærverk, forsøpling og tilgrising er definitivt ikke hyggelig for de som rammes og heller ikke for omgivelser og lokalsamfunn.

Det er ikke til å stikke under en stol at russens sterke fokus på fyll og sex, er blitt en stadig større samfunnsutfordring. Og må jammen også være det for mange av russen selv. En 20 dagers periode med flatfyll og knuteregler som oppfordrer til «allmenn» sex høres verken positivt eller helsefremmende ut.

Heldigvis har vi til dato ikke opplevd «sørpå»-tilstander i Kirkenes med hyppige akuttinnleggelser på grunn av alkoholforgiftning og et betydelig antall voldtekter, russebusser i millionklassen i «krig» med hverandre og spesialkomponerte (!) russelåter til 50 000 kroner stykket (!) med et kvinnesyn vi forlengst trodde var sendt på historiens skraphaug. Det går ikke an å si at «alle må skjønne at dette bare er fleip». Så dumme er de ikke, de som hover inn pengene for disse tekstene og låtene de neppe har brukt mange minuttene for å koke ihop. Heldigvis er det russ selv som har skjønt hvor nedverdigende og forflatende dette er og har protestert. Kraftig.

Vi har til nå ikke vært motstandere av russefeiring, men synes nå det absolutt er blitt betimelig å stille store spørsmålstegn ved både omfang, fokus og konsekvenser. De fleste russ er rundt 18 år og per definisjon voksne og myndige personer. Det hindrer imidlertid ikke samfunnet og omgivelsene i å vise omsorg og sette grenser. Så er det opp til elever, foreldre, skole og myndigheter å bestemme om, - og hvordan russetiden eventuelt skal bestå i fremtiden.

Vårt ønske er at alle russ i Sør-Varanger, i Finnmark og i resten av landet, får en fin russetid. En tid der gode minner dannes. Helt uten opplevelser å angre på. Å holde alkoholinntaket på et nivå som hindrer skader på kropp og sinn, ser ut til å være en utfordring i russetiden. Derfor kan ikke oppfordringen om å ta vare på hverandre, så det ikke ender helt galt, gjentas for ofte.