For oss som har levd en stund er dette en kjent strofe fra Wenche Myhres sang i forbindelse med ski-VM så langt tilbake som i Oslo i 1966. Av en eller annen grunn så dukker den opp i mitt hode hvert år på denne tiden. Særlig når de «hvite vidder» ligger innbydende med og uten ferdige skispor og det drypper vårlig fra takskjegget i solveggen.

For friluftsinteresserte sør-varangerværinger er påsken selve eventyruka. Mange jobber inn og tar ferie allerede fra palmehelgen. Skiløyper, skuterløyper, hytter, campingvogner og tilogmed telt lokker folk til fjell og vidde, isfiskevann, fjord eller skog. Så er også mars og april de flotteste vintermånedene vi har her nord. Hver eneste soldag og utedag på denne tiden er som en ren bonus å regne etter lang mørketid, kald vinter og dårlige forhold for utendørsaktiviteter. Når marssola varmer, er vinterens prøvelser som regel et tilbakelagt og glemt stadium. Selv i år som alle snesluser har vært vidåpne de siste par-tre ukene.

Hvor heldige vi er som bor her i verdens mest eksotiske eventyrrike, er lett å glemme i hverdagens trivialiteter. Men vi skal ikke se oss mye rundt, eller lytte særlig lenge på tilreisende, både nordmenn og utlendinger, før vi skjønner at deres begeistring er ekte. At vi har god plass og mye uberørt natur, tar pusten fra de fleste utlendinger. Vårt spennende dyreliv, våre fantastiske turområder og ikke minst mulighetene vi har for alle typer fritidsfiske, er noe de særlig misunner oss. At vi kan drikke vannet rett fra bekken når vi er på tur, tror de knapt er sant. Men det er ofte først når man opplever den typen reaksjoner at man også selv forstår hva dette handler om. Å ta vare på denne enorme verdien, - ved siden av målsettingen om å utvikle både turistnæring, industri og andre næringer, uten å ødelegge for mye, er en stor og viktig utfordring i vår kommune. Dette er vår absolutt største og viktigste ressurs og en av våre viktigste trivselsfaktorer.

Midt i all vinterprakten som lokker i disse dager står også påskens budskap. Selve årsaken til at vi har fri fra jobb og skole til å virkelig nyte våreventyret. Debatten om det er riktig å ha så lang påskeferie når hovedtyngden av befolkningen ikke deltar i den religiøse delen av påskefeiringen, er en årlig øvelse. Sett fra kirkens side er selvsagt dette et svært relevant spørsmål. Ikke minst fordi påsken er den absolutt mest sentrale høytiden for kirken. Kristendommen hadde ikke vært noen religion uten Jesu død og oppstandelse og de hendelser som er knyttet til dette.

Det er et av vår tids store paradokser at vi gjerne vil beholde fridagene knyttet til de religiøse høytider, selv om et flertall av befolkningen ikke akkurat strømmer til kirkene. Verken i høytidene eller ellers i året. Unntaket er Julaften. Samtidig er det viktig å merke seg folks sterke ønske om å beholde alle de religiøse høytidsdagene. Kanskje er det ikke kun et ønske om ferie- og fritid. Det kan også ligge noe i ryggmargen i tillegg som har med en religiøs dragning, - og kanskje også forståelse å gjøre. Et ønske om å holde fast, også for kommende generasjoner, hva det norske samfunnet har vært bygget på frem til nå. Noe som også er verdt å ha med seg videre inn i fremtiden. Å kombinere den religiøse høytiden med vinterlig eventyr er heller ingen praktisk umulighet. Så uansett utgangspunkt for DIN påskefeiring og påskeferie; vi ønsker alle ei riktig

GOD PÅSKE!