Det er uten tvil den eneste riktige beslutningen Hans Majestet kunne ta i denne saken. Rydde bort all tvil og signalisere at uansett, 70-årsmarkeringen av frigjøringshøsten 1944, er den viktigste begivenheten i Norge akkurat den dagen. Og selv ikke det lunkne forholdet mellom Nato, Europa og Russland på grunn av Ukraina, skal få lov til å kaste skygger over verken jubileet eller det Russland gjorde for Øst-Finnmark og for Norge i oktoberdagene i 1944.

Når også det politiske toppsjiktet i landet, med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i spissen kommer, - og med glede tar imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, viser dette til fulle at denne anledningen til igjen å takke det russiske folk for hjelpen, vil ikke norske myndigheter la gå fra seg. Det som skjedde her lengst nordøst i oktober 1944 og frem til Hitlers kapitulasjon og krigens endelige slutt 8. mai 1945, er en svært viktig del av hele Norges historie. Ikke bare i lokalhistorisk sammenheng. Også det er det uhyre viktig at norske myndigheter understreker så sterkt som mulig. Krigen i vårt område og krigen på Østlandet kan overhode ikke sammenlignes. 80 000 til 100 000 tyske og østerrikske soldater både ble sendt til Litza herfra og ble sendt hit for å få en pause fra krigshandlingene der. Allierte styrkers bombing og til slutt den brente jords taktikk gjorde med all sin grusomhet krigens ansikt levende for befolkningen her på en helt annen måte enn i storparten av det øvrige Norge. At det fortsatt er altfor lite kjent i resten av landet, er skremmende.

Her kan både Kongen, statsministeren og utenriksministeren være med på å bidra til folkeopplysningen i forbindelse med jubileet. De kan også bidra med en påkrevd unnskyldning for, - og lindring av syv tiårs smerter for både Det 11. tunnelbarnet og alle andre krigsbarn med østerrikske, tyske eller russiske fedre, uansett hvor de bor i landet. Krigsbarna kan ikke for at de har «feil» foreldre. Like fullt er det de , - og i en del tilfeller også deres etterkommere, som har fått lide for «gode nordmenns» hovmot.

Et hovmot som nå må stå kraftig for et endelig fall og gi hvert eneste krigsbarn fred i hjerte og sinn; som de fullverdige nordmenn og medmennesker der er, hver eneste en av dem.

Vi er helt sikre på at både Konge og Statsminister kjenner sin besøkelsestid i denne viktige saken når vi skriver lørdag 25. oktober 2014.