Tirsdagens Brennpunkt-sending på NRK med tittelen "Sykkelberget" ga en god og grundig oppsummering av asylkrisa på Storskog høsten og vinteren 2015, og det politiske etterspillet som fulgte. Blant temaet som tas opp, er spørsmålet om hvorvidt asylstrømmen var et resultat av en villet handling fra Russland.

Nettstedet Aldrimer.no var først ute med å spekulere i en såkalt hybridkrig, basert på anonyme kilder. Men ingen har så langt kunne føre noe tungtveiende bevis for at Russland skal ha forsøkt å destabilisere sin nabo på dette beviset. I stedet peker åpne kilder både på norsk og russisk side heller i retningen på at det hele er konspiratorisk vrøvl.

Som Nikel-ordfører Aleksandr Morozov både nå og tidligere har påpekt, skapte asylpågangen store problemer også på deres side. Blant annet med overfulle hoteller hvor folk sov i gangene og horder av folk til fots i kulda de fire milene mot Norge. Det siste kunne fort endt med dødsfall. - Da noen sa at Russland prøvde å oversvømme Norge med asylsøkere, visste de ikke at 150 personer hadde prøvd å ta seg inn fra vår side på ulovlig vis, sier han til NRK.

På norsk side har heller ikke russlandforsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt funnet fnugg av sannhet i anklagene. Det er mye man kan kritisere Russland for av både innenriks- og utenrikspolitiske veivalg. Men her stemmer rett og slett ikke faktaene på bordet.

Pågangen på Storskog skjedde riktignok over tid, men den eksplosive økningen kom på ganske kort tid i august-september. Og det var først da internasjonale medier kom på banen. Det er vanskelig å forestille seg at en av Vladimir Putins kumpaner i Kreml skulle ha sittet og lest norske lokalmedier på forsommeren, og så bestemt seg for å trigge en intern masseforflytning av asylsøkere som oppholdt seg i landet.

Riktignok hadde mange av Storskog-søkerne oppholdt seg i Russland en tid, men en god del var også bare innom landet i transitt. Ordfører Morozov forteller videre i Brennpunkt-dokumentaren at en delegasjon fra Kreml etter hvert kom på besøk. -De skjønte at dette fort kunne bli en konflikt, og ville ta problemet i nærmere øyensyn. Vi fikk klar beskjed om at vi ikke skulle la det eskalere eller la noen komme til skade, fortalte han.

Det er nok mange som har tjent gode penger her, fra sjåfører, hotelleiere og sykkelselgere til kanskje noen grensevakter som måtte bestikkes på sjekkpunktene fra Murmansk. Og andre småmafiøse nettverk som satte opp lokkeplakater hvor norske damer "inviterte" folk til å komme til Storskog.

Myndighetene i Moskva kan sikkert kritiseres for å reagere seint. Men det gjorde også deres norske kolleger. I Oslo var det fullt fokus på asylsøkerne som kom sørfra. Og hvem vet - kanskje Moskva også hadde andre ting å ta seg av på en av de andre 20.045 kilometerne med landegrense til 15 andre land Russland har.

Her til lands er det mest oppsiktsvekkende hvordan tidligere statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) overfor NRK nærmest skryter av handlingskraften han viste ved å teste ut russerne. Folk og busser ble sendt som kasteballer fordi han ville få Russland til å skjønne at "de ikke bare kunne sende personer over uten å ta konsekvensen av det". Utenriksminister Børge Brende (H) må ha gått i fistel over å stå og se på hvordan Justisdepartementet forsøkte å skremme Russland ved å spenne muskler.

Verken Kallmyr eller hans daværende sjef, Anders Anundsen, har nok noen diplomatisk karriere foran seg. - Det er ikke slik partnere skal behandle hverandre, svarte Russlands ambassade. Vi er enige. Her oppe møtes vi på grensa, snakker og finner ut av problemene. Kallmyr antyder også med et skjevt smil i NRK-dokumentaren at han fortsatt tror det er hold i hybridkrig-påstandene.

De to justistoppene viste i denne saken at de var modne for mindre oppgaver - noe de forsåvidt nå har. Det er altså liten grunn til å ville returnere dem til regjeringskontorene.