31. oktober er i løpet av noen år blitt en stadig større festdag for små og store her til lands. Kirkenes og Sør-Varanger er intet unntak.

Halloween-bølgen har skyllet inn over oss, og veldig mange andre land, først og fremst fra USA. Amerikanerne har feiret Halloween i flere århundrer. En skikk som opprinnelig var knyttet til en Keltisk-walisisk-irsk innhøstingsfestival uten kristne røtter. I USA ble skikken fort vevet inn i den kristne All Hallows´ day, eller Allehelgensdag, som nå i vår tid alltid faller på første søndag i november i både katolske og protestantiske kristne land.

Allehelgensaften, All Hallows´ eve, er etter denne amerikanske tradisjonen og skikken starten på den delen av året som liturgisk er knyttet til å minnes de døde, inkludert helgener, martyrer og avdøde dedikerte troende.

Halloween-feiringen har døden som tema og dødssymboler som skjeletter, dødningehoder, spøkelser, hekser og annet skremmende fra «den andre siden» er utgangspunktet for en festdag der det å kle seg «dødelig» ut, fortelle spøkelseshistorier, se skrekkfilmer og ikke minst gå fra dør til dør for å få godteri er noe av ingrediensene. Godteri får man ved å si «knask eller knep», og der det å ikke ha godteri å gi, medfører at man kan bli utsatt for «knep», altså pek eller «straff».

Hvorfor denne skikken har bredd om seg her til lands, kan man saktens spørre om og spekulere i. Men døden er et tiltrekkende tema for mange. Kanskje spesielt for barn og unge. Når dette i tillegg toppes av å få lov til å gå fra dør til dør for å få søtsaker og godteri, vil vi se den ungen som ikke synes det alene er toppen av lykke.

Å lage moro knyttet til døden er en skrekkblandet fryd som ikke er spesielt utbredt i vår kultur. Tvert imot har vi fortsatt et ganske så vanskelig og anstrengt forhold til døden her til lands. Toppet med en godt promotert kommersialisering, er Halloween blitt svært tiltrekkende for mange. Skikk eller uskikk, like det eller ikke. Halloweenfeiringen ser absolutt ut til å ha kommet for å bli. Og torsdag ettermiddag og kveld må også du være forberedt på at du kan blir «hjemsøkt».

I Norge har vi forøvrig en gammel skikk der dette med å gå fra dør til dør og få godsaker er implementert. Men merkelig nok er denne skikken nesten borte lokalt her hos oss, såvidt vi har erfart. Det dreier seg om å gå Julebukk i dagene mellom jul og nyttår. Også her kler man seg ut, gjerne som nisser, engler, alver eller annet knyttet til julen, banker på dører, synger en julesang og får med seg noe godt i kurven som takk.

Kanskje noe å tenke på å bidra til og blåse liv i Julebukk-tradisjonen?