Spilleselskapet Betsson har kastet seg over mulighetene for oddsspill om hvem som blir ordfører etter høstens valg. For Sør-Varangers del mener de den største favoritten er Rune Rafaelsen.

Man behøver ikke være verken spillselskap eller spådame for å legge en slik kabal. Sålenge det ikke er direktevalg på ordfører, er meningsmålingene knyttet til folks partivalg den beste indikator. Så langt er det Ap som leder klart på meningsmålingene, og da betyr det at det er Rafaelsen som ligger best an.

For de øvrige partiene er meningsmålingene et signal om at de har en jobb å gjøre, dersom de skal yte Arbeiderpartiet motstand og hindre at partiet får flertall til å styre alene når valgdagen er over.

Rune Rafaelsen har siden han ble nominert på toppen av Ap-lista stått på for å realisere ordførerdrømmen sin. Han har en finger med i ethvert utspill fra lokalpartiet og løper fra enhver av de andre ordførerkandidatene med selv å fronte en lang rekke saker han selv er særlig opptatt av i tillegg. Han er velkjent i lokalsamfunnet for å snakke i store bokstaver og tenke store tanker. Partiet hans er kjent for å ha et velsmurt valgkampmaskineri. I år synes maskineriet ekstra velsmurt med tilført hjemmebesøkende konsulenthjelp.

Sittende ordfører Cecilie Hansen fra Senterpartiet står også på for å være synlig, og får drahjelp av en ivrig Kurt Wikan. Høyre og de andre partiene er synlige innimellom, men uansett farge,- de øvrige partiene utenom Ap, - ser ut til å ha en langt mer tilfeldig strategi på sin valgkamp. Og da kommer man fort bakpå.

Fra dagens flertallskonstellasjon er det bare Senterpartiet og Høyre igjen, to partier som akkurat nå på meningsmålingene. Og partiene som utgjør restene av dagens regime med ordfører og varaordfører, benytter seg lite av muligheten de har til å kunne dra i hvert fall deler av valgkamplasset sammen. For å vise at de fortsatt ønsker å «regjere» i Sør-Varanger, dersom det er det de ønsker. De gjør få forsøk på å fronte saker der de kan si «se her hva vi har fått til disse siste fire årene». Når de to partiene i tillegg velger å kjøre frem både Cecilie Hansen og Tove Alstadsæter som ordførerkandidater, blir mulighetene for et borgerlig samarbeid mindre tydelig for velgerne. Særlig fordi velgernes erfaringer fra denne perioden er at borgerlig samarbeid sprekker. Fire partier ble rimelig fort til tre, før også Fremskrittspartiet trakk seg ut og man stod igjen med kun to. Ett er nemlig helt sikkert før valget; verken Sp, Høyre eller Frp får et stort nok flertall alene til å styre sør-varangerskuta. To eller flere partier må samarbeide. Derfor kunne nok valgkampen deres hatt godt av å bære preg av en viss samarbeidsvilje, dersom man virkelig vil fortsette samarbeidet. Jo mer uklarhet rundt et borgerlig samarbeid, jo bedre dekker man i realiteten bordet for Ap.

Helt sikker kan man aldri være på at kabalen går opp for Ap og Rune Rafaelsen når stemmene er talt opp. Å bli altfor selvsikker på at ting går veien, uansett, er ikke alltid like smart. Det kan virke mot sin hensikt. For mye Møllers tran, men også for lite, er begge deler en hårfin balansegang. Næringsinnholdet og kvaliteten på trana som serveres, og hvordan serveringen oppfattes av den enkelte velger, må aldri undervurderes. Men per idag er det liten tvil om at det er Rafaelsen som er nærmest det forjettede ordførerkjedet i Sør-Varanger.