Og selv om Finnmark i og for seg hadde det fredeligere etter at sovjetiske styrker hadde jaget tyskerne ut på senhøsten i 1944, var femti tusen mennesker evakuerte i sør da freden brøt løs. Og så seint som 6. mai 1945 ble seks sivile drept på Hopseidet i Tanafjorden av tyske soldater.

«Aldri mer krig», sa man i hele Europa, i øst og i vest, i nord og i sør da freden for 70 år siden var et faktum. Dette har ikke helt holdt stikk. På tidlig 90-tall var det krig i Europa da Jugoslavia endte i et blodbad, splittelse til fire stater og Nato gikk inn og bombet Serbia til slutt. Freden i 1945 hadde også sin pris for befolkningen i det som ble den østlige delen av Europa fra dette tidsskillet, betegnet sterkt symbolsk av muren som delte Berlin og Tyskland frem til november 1989. Oppløsningen av Sovjetunionen, foreningen av de to tyske statene og demokratiseringen av de tidligere diktaturene i østblokken gikk langt fredeligere for seg enn man kunne ha fryktet, men frigjøringen har absolutt kostet. For alt ble ikke bare fryd og gammen da to økonomiske systemer kolliderte fullstendig og fattigdom og økonomiske kriser preget ikke bare Russland, men også de øvrige tidligere østblokklandene. Noen har klart å komme seg noenlunde på fote. Andre sliter fortsatt betraktelig.

I jubileumsåret 2015 er konflikten mellom øst og vest på mange måter gjenopptatt i det som fortsatt utspiller seg i Ukraina og retorikken er dessverre ganske så fullstendig svart/hvit på begge sider. Dette er en utvikling vi liker svært dårlig. Svaret på begge sider ser ut til å være opprustning, mens viljen til å snakke seg frem til politiske løsninger synes å være kommet mer i bakgrunnen.

Det er i dette dunkle lyset vi heiser flaggene på alle stenger i morgen og markerer at vi har levd i fred her hos oss i 70 år, på godt og på mindre godt for Europa som et hele. Feiringen av seieren for 70 år siden har sin mørke skygge i og med Ukraina og president Putins bebudede største militærparade i Moskva på årtier. Noe som dessverre også har medført at statsminister Erna Solberg, hennes nordiske kollegaer og mange flere europiske ledere med dem har takket nei til å komme til Moskva på Russlands seiersdag 9. mai. Fordi militærparaden har med seg styrker som har deltatt i annekteringen av Krim. Dette veier tyngre for statslederne i dagens situasjon enn å hedre de som hele denne dagen og feiringen dreier seg om, etter vår mening; nemlig alle de tusener av russiske og andre lands soldater som falt i krigen for din, min og vår frihet den gangen.

Vårt håp er likevel at feiringen av 70 års fred, 8. mai i vår del av Europa og 9. mai i Russland, skal være en viktig påminnelse om hva krigens grusomheter innebærer. For Norges del holder vi fast på at både vi OG Russland har nydt godt av hverandres fredelige og forbilledlige naboskap «til alle tider». Og ikke minst at begge fremdeles har et tydelig mål om at slik skal det også være i fremtiden.

Nato, USA og alle europeiske statsledere, inkludert Russland og president Vladimir Putin, har alle et felles ansvar for å unngå flere blodbad. Verken i Ukraina eller i øvrige europeiske land.

Gratulerer med dagen, Norge, Europa og Russland!