De siste ukene har alle huseiere, næringsbyggeiere, hytteeiere og nausteiere, for den del, fått et sirlig skriv i posten fra Sør-Varanger kommune. Der er alle nye satser for eiendomsskatt, inkludert satsene for det utvidede skatteområdet politikerne har vedtatt, presentert for den enkelte eiendomsbesitter. Egne konsulenter skal ha vært kommunen rundt og målt opp hver minste lille bygning, - og nå er regningen presentert for hver og en av oss.

Så langt skulle man tro at alt var såre vel, men det er det tydeligvis ikke. Spørsmålene og klagene fra publikum står bokstavelig talt i kø hos Sør-Varanger kommune, og alt fra naust- og hytteeiere til næringsbyggeiere deltar i klagesangen; hvordan er det mulig at hytta mi, huset mitt, næringsbygget mitt, båtplassen min, er taksert sånn?

Historiene er mange om dette som er blitt snakkis nummer en blant kommunens innbyggere de siste ukene. Noen av historiene grenser til det absolutt komiske; at et skjelett av ei lekestue, snekret sammen av to åtteåringer for tyve år siden, er skattlagt som ei hytte på 20 kvadratmeter, for eksempel. Slik som Evelyn Olsen Lid skriver om i et debattinnlegg i dagens avis.

Fiskebeck holding, et annet eksempel, avkreves en betydelig eiendomsskatt for et tak over ei bygning som kan benyttes av alle og enhver i byen til gratis parkering. Eksemplene på merkelige skatteutslag er dessverre langt flere.

Var det denne typen utslag kommunestyret så for seg skulle bli utfallet av takseringsrunden de har betalt i dyre dommer for å få gjennomført Sør-Varanger rundt?

Så man også for seg at klagestrømmen med opplagte feil i utregninger skulle bli så omfattende og arbeidskrevende for de som tar seg av det praktiske for eiendomskattenemnda?

Å få ordnet opp i alt ser uten tvil ut til å bli tidkrevende. Ikke minst fordi publikum får beskjed om å betale regningen først, så klage, - og så eventuelt få tilbake de pengene de kan ha betalt for mye.

Eiendomsskatten var omstridt fra før. Hva slags «rykte» forventer kommunestyret at denne skatten kommer til å få som følge av dette som nå har skjedd? Og hvordan tror man klimaet vil være over mange år fremover for å eventuelt øke promillen opp mot de maksimale sju når publikum har fått det skattesjokket denne runden ser ut til å ha medført?

Det blir også interessant om inntekten fra eiendomsskatten i år til slutt blir som kommunen har kalkulert med og forventet. Alle feilene som det nå klages over kan være en pekepinn om at så kanskje heller ikke er tilfelle.

En av de absolutt viktigste bærebjelker i velferdssamfunnet er viljen den enkelte innbygger har til å betale skatt til felleskassen.

I Norge heter det seg av vi skal betale vår skatt med glede, og i rettferdighetens navn så tror vi at mange også gjør det. De fleste skjønner at skal dette samfunnet gå rundt, må vi alle være med på å bidra til det. Mange av oss er også villige til å betale mer enn vi gjør idag, for å sikre et godt helsevesen, en god skole, gode barnehager og så videre også i årene som kommer. Men rett skal være rett. En rimelig rettferdighet i det vi avkreves i skatt er en forutsetning for fellesforståelsen. Derfor er ikke alt som er blitt galt omkring eiendomsskatten noe å spøke med. Et viktig opprydningsarbeid må til nå for å gjenskape tilliten til det å nettopp betale eiendomsskatt i Sør-Varanger.