Ordfører Rune Rafaelsen gikk ut i forrige nummer og mente at Kirkenes kunne ha godt av et nytt hotell. Under Barents Spektakel og Kirkeneskonferansen forrige uke var det også stappfullt på hotellene, og arrangørene måtte ty til privatleie utenom hotellene for å få plass til alle deres frivillige og gjester. I tillegg har det vært en merkbar økning med asiatiske turister denne vinteren.

Dermed tok vi kontakt med hotellene i Kirkenes for å finne ut hvordan ståa er på hotellene.

Thon Kirkenes-sjef Linn Alexandersen påpeker at alt av ny aktivitet i Kirkenes er bra, men turistøkningen i Kirkenes har ikke overveldet hotellene.

- Akkurat nå går det veldig bra. Men det er klart, gjestetallet går ennå opp og ned, og vi har ikke sprengt kapasitet. Det er ikke sånn at det er bongel på taket ennå, sier hun på god nordnorsk slang.

Scandic Kirkenes-sjef Jevgeni Mlinnikov merker også turistøkningen. Men heller ikke der mangler det plass - mesteparten av tiden.

- Nå for tiden har vi en topp på tirsdager og onsdager, og da er det gjerne fullt på hotellet. Men vi har veldig mye å gå på når det gjelder helgekapasiteten. Om det ikke er et idrettsarrangement eller noe annet som foregår i byen, kan det være helt nede i 30 prosent fullt på hotellet, sier Mlinnikov.

Sesongvariasjoner

En del av utfordringen for hotell er sesongvariasjonene.

- Det er kjent at det er fullt på Kirkeneskonferansen og Spektakel, siden de er satt på samme uke. Det er noen få slike utfordrende perioder i løpet av et år. Men på årsbasis er det fremdeles en hel del ledig kapasitet, sier Scandic-sjefen.

Han ser dermed ikke bort fra at det ville være plass til et sesonghotell i Kirkenes, selv om kapasiteten ellers på året skal være god.

- I de tettpakkede periodene tror jeg man kan fylle opp et sesonghotell, sier han.

Utvidet sesongen

Mlinnikov forteller at den økende turismen absolutt har hjulpet på Scandic.

- Det har utvidet både sommer- og vintersesongen. Før pleide for eksempel november å være en OK måned, mens desember var veldig stille. Men denne vinteren var både november og desember veldig bra. Vi ser allerede på bookingen at desember 2017 også blir bra, sier han.

Alexandersen på Thon har ikke full oversikt over gjesteforandringene i Kirkenes ennå, siden hun er relativt ny i jobben. Hun har bare noen måneder i jobben i Kirkenes, og er fremdeles i ferd med å få oversikt over årstidene fremover. Hun ser imidlertid samme tendens med at sesongene utvides ut over det normale.

Det er oppussingsplaner på Thon hotell, men de er fremdeles under planlegging ifølge Alexandersen. Hun kan ikke si noe om planene inkluderer en utvidelse på hotellet, eller når oppussingen settes i gang.

Rica: – Ikke rom for helt hotell

Rica Eiendom eier fremdeles Turisthotellet, som ble fraskilt fra Scandic hotell idet Scandic tok over i sentrum. De har holdt noe aktivitet i gang siden nedleggelsen: Turisthotellet ble bosted for det ekstra politiet som ble tilført Kirkenes i forbindelse med asylkrisa vinteren 2015-2016, og denne vinteren bor det ansatte fra snøhotellet der. Turisthotellet har også bistått Scandic et par-tre ganger siden 2014, når det har blitt helt stappfullt, forteller Rica Eiendom-direktør Gisle Evensen.

Men fra snøhotellet er det bare 15-16 stykker, og dermed står fremdeles flesteparten av rommene tomme denne vinteren. Evensen tror ikke det er plass til et helt nytt hotell i Kirkenes slik ståa er i dag.

- Intet hadde vært mer gledelig enn om det hadde vært behov, for vi har 70 rom klare til bruk. Men steder som Kirkenes og Hammerfest må leve med at det blir knapt en eller to ganger i året, sier han.

- Tommelfingerregelen er at om det er 70 prosent belegg på hotellene et sted over et år, er det behov. Slik jeg har forstått er det ikke behov i dag. Jeg tror heller at Scandic og Thon vil utvide kapasiteten sin med noen rom, om de ser behovet.